God balanse er en av våre viktige fysiske ferdigheter – som påvirker vår evne til å utføre mange daglige aktiviteter og idrett, i tillegg til å være nøkkelen til å forhindre skader og fall.
Å vedlikeholde balansen er en kompleks oppgave som krever koordinering fra muskler, sener, bein, øyne, ører og hjerne.
Man kan si disse 3 hovedsystemene:
- Det indre øret,
- Sensorer i muskler, ledd, leddbånd og sener. Sender informasjon om bevegelser til sentralnervesystemet.
- Synet
Spesielt uten øvelse, vil funksjonene avta og bli mindre effektive. Det gjør det vanskeligere å holde seg stødig etter hvert som vi blir eldre, balansen svekkes gradvis. Men fallende balanse bør ikke aksepteres som en prislapp på aldring. Den kan omskoleres og gjenvinnes.
Som nevnt, svekkes balansen gradvis med alderen. Faktisk så svekkes den så forutsigbart at balansen i stor grad kan si hvor gammel du er. Testen vi valgte i julekalender 2023, er «Old mans test» er både en test, men også en utfordring/ challenge. TRYKK HER FOR Å SE Det er også en øvelse, noe du kan øve på for å forbedre din balanse, dersom dette er utfordrende. Den gir oss en indikasjon, om vår alder ifht balanse er god/dårlig, men gir ikke en alder med to streker under svaret. Er du for eksempel 20 og ikke klarer det, vil det indikere at balansen ikke er så god. Er du 70 og klarer det, er balansen god. For mange kan det være en GOD motivasjon for å ønske å forbedre balansen. Ikke fordi vi har som mål å bli 20 år igjen, men fordi mange ønsker å bli både 80, 90 og 100 år med vitalitet, spenst, styrke og balanse. Også fordi forskning som er gjort i senere år viser sammenheng mellom balanse og dødelighet blant normenn.
For de som ønsker to streker under svaret, kan du prøve «Pelikantesten».
Testen er enkel: Stå på en fot og lukk øynene. Du kan bevege armene, men ikke flytte fotsålen på foten du står på. Ta tiden. Gjennomsnitt av tre forsøk er resultatet ditt.
Forskerne anbefaler å trene balanse så tidlig som mulig, men helst allerede fra 30-40-årsalderen hvor balansen begynner å svekkes betydelig. Flere studier peker også på sammenhengen mellom stillesitting og dårlig funksjonsnivå og balanse.
Programmet Evig Ung på Nrk tar for seg blandt annet denne balansetesten. Her er link:
Anbefalinger om aktivitet for voksne og eldre er det lagt til: eldre bør gjøre både balanse- og styrketrening minst 2-3 ganger per uke for å opprettholde fysisk funksjon og forebygge fall. Kun en av fem nordmenn oppfyller myndighetenes krav til anbefaling om fysisk aktivitet (2021 tall fra NHI) Mange nordmenn klarer ikke å oppfylle anbefalingene om å være fysisk aktive 150 minutter i uka, og trene styrketrening to ganger i uka.